Geschiedenis

Geschiedenis

Ieder jaar in november komt de Goedheiligman uit Spanje naar Nederland. In Delft en omgeving wordt Sint geholpen door de Stichting Sint Nicolaas Actie, kortweg SNA.

Historie

De SNA vindt zijn oorsprong in een traditie van Paters Jezuïeten van het Stanislascollege in Delft. Zij organiseerden rond 5 december een speciale actie om geld in te zamelen voor een goed doel. In 1960 is men begonnen om deze actie te koppelen aan een bezoek van de Goedheiligman.

Op deze manier kon men twee doelen combineren. Allereerst de kinderen in Delft en omgeving thuis, op school of op het werk van de ouders verblijden met een bezoek van Sint Nicolaas en Piet (in de beginjaren nog vergezeld door een ‘secretaris’ in jacquet). Het ingezamelde geld werd gebruikt om projecten voor kinderen in de derde wereld te ondersteunen. Een doelstelling die nu, ruim 55 jaar later, nog steeds overeind staat.

Goede doelen

In de loop der jaren heeft de SNA al veel geld kunnen overmaken naar diverse goede doelen over de gehele wereld. De geselecteerde doelen moeten voldoen aan een aantal criteria. Het belangrijkste is wel dat het geld direct bij kinderen terecht moet komen, ons motto is immers; Voor kinderen, Door kinderen.

Verder moeten de doelen kleinschalig zijn van aard. En ten slotte moet er zo mogelijk een link zijn tussen het project en Nederland, zoals een Nederlandse initiatiefnemer, een betrokken (oud)leerling van het Stanislascollege of een Nederlandse hulpverlener ter plaatse. Dit geeft een grotere zekerheid dat het geld daadwerkelijk goed terecht komt. De tot nu toe ondersteunde projecten kunt u vinden onder het kopje Giften en Doelen.

Vrijwilligers

Om dit allemaal te realiseren zijn gedurende het jaar, maar met uiteraard een piek tussen half november en 5 december, ongeveer 150 mensen vrijwillig in touw om de actie weer een groot succes te laten worden. Zij houden zich bezig met de algemene organisatie, de kleding en verzorging van Sint en zijn Pieten en het vervoer van de Sint.

Donaties, wat doen we ermee?

Ieder jaar zoekt de SNA ook bedrijven en instellingen die bereid zijn een bijdrage te leveren aan het goede doel. Dit om de onkosten zo klein mogelijk te houden, waardoor een zo hoog mogelijk bedrag aan het goede doel kan worden overgemaakt. De donatie of bijdrage wordt gebruikt om bijvoorbeeld materialen aan te schaffen, nieuwe kostuums voor de Pieten te maken en het overige in optimale stand te houden.

Wil u de stichting financieel steunen dan kan dat via giro: NL 76 INGB 0000 5505 82. Wilt u ons op een andere wijze steunen, in natura bijvoorbeeld, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van SNA via: 06 – 137 991 46 of via e-mail: info@snadelft.nl. Te denken valt aan het verzorgen van de catering van de vrijwilligers, het leveren van stoffen voor de nieuwe pakken voor Piet of het laten stomen van de kleding van Sinterklaas.

Sint op bezoek

Een bezoek van de Sint? Reserveer een bezoek via onze reservering pagina.

Groeten,
Sint Nicolaas

Scroll naar boven