Historische doelen

Goede doelen historie

Goede doelen Actie 2023

Stichting Sintvoorieder1

Vanaf begin november nemen bij 1 op de 9 kinderen in de grote steden in Nederland de zorgen en stress weer toe. Op het Sinterklaasjournaal vertelt de Goedheiligman over pakhuizen vol cadeautjes. De speelgoedgidsen vallen op de deurmat. En op school wordt aandacht besteed aan gekregen schoencadeautjes en het maken van verlanglijstjes.

Voor kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede is een cadeautje of snoepgoed op Sinterklaasavond helemaal niet vanzelfsprekend en is een verlanglijstjes niet aan de orde. Het is niet uit te leggen dat de Goedheiligman hun huisje voorbij rijdt, terwijl vriendjes en klasgenootjes wél cadeautjes krijgen. De impact op de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind is hierdoor groot. De zorgen en stress nemen toe bij het hele gezin, een kind raakt in een sociaal isolement en dat zorgt vaak voor uitsluiting.

Stichting Sintvoorieder1 zet zich in om deze gezinnen te ontzorgen en om een glimlach te toveren op het gezicht van deze kinderen (en hun ouders!) op pakjesavond, want ieder kind verdient het om gezien te worden op 5 december.

Hun pakhuismedewerkers stellen het hele jaar door met de grootste zorg voor ieder kwetsbaar kind een Sinterklaascadeaupakket samen, schrijven met aandacht een mooi gedicht en met heel veel liefde worden de cadeautjes met het snoepgoed ingepakt.

Stichting Jarige Job

Voor veel kinderen is een verjaardag met cadeaus, visite en trakteren op school vanzelfsprekend. Voor meer dan 100.000 kinderen in Nederland is dit niet het geval. Zij kunnen hun verjaardag niet vieren, omdat er thuis te weinig of zelfs geen geld voor is. Op de mooiste dag van het jaar krijgen deze kinderen geen cadeautje, hangen er geen slingers en ballonnen en kunnen zij niet trakteren op school. Uit schaamte melden ze zich soms zelf ziek.

Stichting Jarige Job trakteert kinderen uit de armste gezinnen op een onvergetelijke verjaardag. Wij geven geen geld, maar een verjaardagsbox vol met versiering, traktaties voor de klas en leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau.

Dit jaar staat Stichting Jarig Job ook centraal in de bioscoopfilm “De grote sinterklaasfilm: De strijd om pakjesavond”.

Goede doelen Actie 2022:

Stichting Bakasso  

Een grote kliniek met kraamafdelingen en operatiefaciliteiten in een afgelegen gebied in Guinee (West Afika) met rondom honderden dorpen. Daar is nu geen medische zorg.   

Er zijn daar nog steeds veel vrouwen en baby’s, die tijdens de bevalling door complicaties komen te overlijden en man en kinderen achterlaten. In de meeste gevallen konden deze vrouwen niet op tijd medische hulp krijgen, simpelweg omdat er geen ziekenhuispost of andere vorm van medische hulp is binnen een straal van 70 km en ook geen geld of vervoer om er te komen.   

Stichting Sintvoorieder1  

Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen die in armoede leven in Nederland een mooi Sint pakket krijgen met een cadeautje, snoepgoed en een gedicht. 

Goede doel Actie 2021:

Stichting Bakasso  

Een grote kliniek met kraamafdelingen en operatiefaciliteiten in een afgelegen gebied in Guinee (West Afika) met rondom honderden dorpen. Daar is nu geen medische zorg.   

Er zijn daar nog steeds veel vrouwen en baby’s, die tijdens de bevalling door complicaties komen te overlijden en man en kinderen achterlaten. In de meeste gevallen konden deze vrouwen niet op tijd medische hulp krijgen, simpelweg omdat er geen ziekenhuispost of andere vorm van medische hulp is binnen een straal van 70 km en ook geen geld of vervoer om er te komen.   

2020 ivm Corona geen Actie

Goede doel Actie 2019/2020

Teachers 4 teachers (Kenia)

 Teachers4Teachers is een organisatie van vrijwilligers met als doel de onderwijsontwikkeling in Kenia te bevorderen. Zij brengen onderwijsgevenden uit Nederland en Kenia met elkaar in contact. Zij werken samen met ongeveer 450 scholen in Kenia in de kustprovincie Kwale ten zuiden van Mombasa. In Kenia werken zij nauw samen met de regionale Keniaanse overheid die hun programma heeft opgenomen in haar onderwijsprogramma. In Nederland ondersteunt een aantal schoolbesturen hun werk in Kenia financieel en door personele inzet.

Teachers 4 teachers investeert in onderwijsmensen op alle niveaus: kleuterleidsters, leraren, schooldirecteuren, onderwijsinspecteurs en overheid. Dat doen ze met name door het organiseren van workshops waarin kennis en ervaring wordt gedeeld.

Mwana na mama (Burundi)

Als stichting zetten zij zich in om economische en sociale ontwikkelingen in Musigati
te ondersteunen. Dit doen zij in nauwe samenwerking met de lokale NGO Dufatanye.
Dufatanye is een vrouwencoöperatie voor en door oorlogsweduwen, en bestaat
uit 243 leden. Deze vrouwen zetten zich in voor wederopbouw, een verbeterde
positie van weduwen en opvang en ontwikkeling van de vele weeskinderen in
de gemeenschap. Dufatanye stelt projecten voor en maakt prioriteiten. Zo is het mogelijk om kleinschalige projecten financiering te ondersteunen. De vrouwenorganisatie voert deze kleine projecten dan weer uit.

Op basis van deze constructie worden duurzame projecten opgezet waar niet alleen
de weduwen en de weeskinderen profijt van hebben, maar voor de
gehele gemeenschap belangrijk zijn. Zo levert de Stichting Mwana na Mama
op deze manier een directe bijdrage aan het herstel van het dorp dat door de
oorlog verwoest is.

Goede doel Actie 2018/2019

Leerlingen Stanislas College bouwen klaslokalen in Ghana

Dit project doen we in samenwerking met World Servants. Eind februari 2019 vertrekken 26 leerlingen en 4 collega’s voor 2 weken,  samen met leerlingen en collega’s van de andere Stanislasscholen, naar Ghana waar zij actief mee gaan bouwen aan twee projecten. In dit project bouwen zij samen met de lokale gemeenschap schoollokalen.  Het werk van onze  leerlingen heeft als resultaat dat de kwaliteit van het onderwijs beter wordt. Leerlingen kunnen dan namelijk onderwijs krijgen in een klaslokaal én er komen, door de bouw van de lokalen, bevoegde docenten naar deze dorpen. Nieuwe lokalen verplicht de Ghanese regering om bevoegde docenten aan te stellen. Dit is een wettelijke regeling in Ghana.

Stichting Handen ineen voor Gambia

Deze stichting zet zich in voor de mensen en kinderen in Gambia. Zo krijgen de kinderen schoolspullen en kunnen ze een opleiding krijgen. Zo kunnen ze in hun eigen gemeenschap hun vaardigheden gebruiken.

Ook word er gekeken naar de huizen waar de kinderen wonen en word er gezorgd dat ze een goed onderdak hebben.

Goede doel Actie 2017/2018

KidsCare (Kenia)

KidsCare zet zich o.a. in om kinderen met een (fysieke en/of geestelijke) beperking te behandelen en begeleiden d.m.v. hun eigen thuiszorgprogramma. Met dit programma krijgen de kinderen de behandeling en begeleiding die ze verdienen op een manier die hun ouders niet kunnen bieden i.v.m. tijd en financiële middelen.

Kinderen met een beperking worden in Kenia helaas nog gezien als “schande” van de familie. De overheid in Kenia doet er nauwelijks iets aan en ook ouders vinden het moeilijk omdat ze het zelf ook zien als “schande”. KidsCare is druk bezig om dit beeld te veranderen en helpt ouders en kinderen zodat ook deze kinderen een betere toekomst kunnen krijgen.

Gebitssanering bij kinderen Estelí (Nicaragua)

In Estelí (de zusterstad van Delft) is een plaatselijke kerkgemeenschap opgestaan om de gebitten van de kinderen in armoede te verbeteren. De gemeenschap heeft een tandhulpbank opgericht waar kinderen en jongeren zich kunnen melden om naar hun gebit te laten kijken. Op deze manier krijgen kinderen en jongeren uit de armere gezinnen de juiste zorg voor hun gebit. Ze krijgen dan o.a. fluorbehandelingen en uitleg over hoe ze hun gebit op de juiste manier moeten onderhouden. Iets wat voor ons natuurlijk als normaal is, is voor hun allemaal nieuwe informatie.

Goede doel Actie 2016/2017:

Holland Gambian Foundation

De Holland Gambian Foundation is een stichting opgericht door 3 zussen, die geraakt zijn door het gebrek aan basisvoorwaarden in Gambia om te kunnen leven. Dan praten we over water, voeding, scholing en gezondheidszorg. Hun missie en visie is dat wij de kwaliteit van ontwikkeling bij kinderen willen bevorderen op lichamelijk (gezondheidszorg) sociaal en maatschappelijk gebied (scholing, sport en spel).

In februari 2012 is er mede door de bijdrage van de SNA  een nieuwe school gebouwd. Die school is een groot succes en krijgt steeds meer leerlingen. Dit jaar gaat de opbrengst gebruikt worden voor de aanschaf van een busje waarmee kinderen opgehaald kunnen worden om naar school te gaan en weer naar huis gebracht kunnen worden. Bovendien kunnen in geval van nood kinderen tijdig naar een ziekenhuis worden gebracht.

Goede doel Actie 2015/2016:

Stichting Why Not is in 2010 opgericht door drie enthousiaste Nederlandse meiden. Ze richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in Kenia in de leeftijd van 4 tot 21 jaar.

Disability is not inabilityHet percentage van mensen met een beperking ligt in Kenia vele malen hoger dan in Europa. In Kenia gelooft men dat het hebben van een beperking een straf is van God, een teken dat je fouten hebt gemaakt of een zondaar bent. Veel ouders schamen zich voor hun kind met beperking; “de kinderen kunnen niets, zijn waardeloos en voegen niets toe aan de community (samenleving)”. Ze zijn vooral een last. Doordat er zo over deze kinderen gedacht wordt, krijgen ze zelden de kans om deel uit te maken van de Keniaanse samenleving. De kinderen worden vaak weggestopt, opgesloten, verwaarloosd en zelfs mishandeld.

Why Not wil hier verandering in brengen: laten wij het goede voorbeeld geven en laten zien dat een kind met een beperking ook gewoon een kind is. Een kind met een eigen karakter, met eigen krachten, met waarde en met behoeften! Door kinderen te ondersteunen in scholing, opvang en/of training willen we hun wereld vergroten en deze kinderen onafhankelijker maken. Ook de ouders en de omgeving van het kind worden nauw betrokken en krijgen ondersteuning.

Voor meer informatie zie: http://www.whynotkenya.org/ of Stichting Why Not.

Goede doel Actie 2014/2015:

Project: Girls Empowerment Foundation (Kenia)

Een korte omschrijving van het goede doel van dit jaar:
De missie van Girls Empowerment Foundation is om meisjes in ontwikkelingslanden -in dit geval Kenia-te helpen met het volgen van onderwijs. En deze meisjes daarmee de kennis en de kracht te geven om zich tot onafhankelijke vrouwen te ontwikkelen, die in staat zijn een gezin te stichten, kinderen op te voeden en te onderhouden en een carrière op te bouwen. In sommige delen van de wereld een vanzelfsprekendheid, in ontwikkelingslanden een enorm gemis. Girls Empowerment Foundation probeert dit te veranderen door meisjes te ondersteunen met onderwijs, huisvesting en voeding.

Meisjes hebben de toekomst! Zij kunnen de bouwstenen van de toekomst zijn. Want wanneer ze een goede (beroeps)opleiding afronden zijn ze in staat hun eigen toekomst te creëren. En daarmee de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

Onderwijs biedt iedereen toekomst. Goed onderwijs zorgt ervoor dat kinderen zich bewust worden van het verleden, heden en de toekomst. Ze leren wat de mogelijkheden in het leven zijn. En daarmee leren ze bewust keuzes te maken.

Een veilig huis is waar iedereen behoefte aan heeft. Voor velen een vanzelfsprekendheid. Voor de meisjes die de Girls Empowerment Foundation ondersteunt niet. Zij biedt ze de zekerheid van een veilige plek waar altijd een bed klaarstaat en waar ze met liefde worden ontvangen.

Goede doel Actie 2013/2014:

Project: Suma

Een korte omschrijving van het goede doel van dit jaar:
Sumba is een eiland in Indonesië met een heel arme bevolking. De plaatsen waar heel veel kinderen vandaan komen, zijn zeer geïsoleerd . Soms is er een heel klein schooltje met één of twee leerkrachten waar het onderwijs meestal niet op het niveau is, zoals het zou moeten zijn. In Waipaddi, de plaats waar de te sponsoren activiteit plaatsvindt, bekijken de Zusters (Zusters van Liefde uit Tilburg) met hulp van een aantal mensen wat ieder kind nodig heeft. Leren lezen en schrijven krijgt heel veel aandacht, daar steeds weer blijkt, dat veel kinderen dat nog niet kunnen of heel gebrekkig. De Zusters zorgen dus ook voor materialen, boeken, schriften, etc.

Het ontwikkelen van een goede motoriek is ook een belangrijke activiteit. Sport en spel om ook het sociale aspect te ontwikkelen vraagt aandacht. De Zusters leren de wat oudere kinderen ook zeer eenvoudig , maar gezond iets te koken, zodat zij dat thuis ook kunnen doen.

Het programma is dus gevarieerd, maar vooral ook gedifferentieerd, wat natuurlijk ook een noodzaak is voor een groep van ruim honderd kinderen. Zij gebruiken daarvoor de ruimtes van de kleuterschool en de plaats waar de weeskinderen verblijven.

Goede doel Actie 2012/2013:

Holland Gambian Foundation

Wij zijn 3 zussen, die geraakt zijn door het gebrek aan basisvoorwaarden in Gambia om te kunnen leven. Dan praten we over water, voeding, scholing en gezondheidszorg.

Onze missie en visie is dat wij de kwaliteit van ontwikkeling bij kinderen willen bevorderen op lichamelijk (gezondheidszorg) sociaal en maatschappelijk gebied (scholing, sport en spel).

In februari 2012 is er op onze kosten een schooltje in Serrekunda gerenoveerd en uitgebreid met 2 klasjes en 2 toiletten. Omdat we graag meer willen doen hebben we de Holland Gambian Foundation for Health and Education opgericht en zijn we nu bezig met het bouwen van een nieuwe school op een soort van kruispunt van 3 dorpjes, zodat zo veel mogelijk kinderen er gebruik van kunnen maken. Het gebied Fona Bongi West District ligt 120 km in het binnenland. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel. Er zijn geen wegen naar toe. De plaatselijke bevolking verplaatst zich lopend of met kar en ezel. En dan is het ver.

Al het werk voor onze foundation wordt op vrijwillige basis gedaan, niemand krijgt hier geld voor.

Scroll naar boven